Ajatuksia iloa tuovien liikuntalajien merkityksestä ihmisten arjessa

Ajatuksia iloa tuovien liikuntalajien merkityksestä ihmisten arjessa

Ei voida varmastikaan kiistää, että mielekäs liikunta ja liikkuminen tuovat iloa ihmisten elämään. Usein kovin stressaavassa ja kiireisessä elämänrytmissä voi olla jopa elintärkeää päästä välillä nollaamaan mieltä painavat ajatukset mielekkään liikunnan kautta. Erityisesti luonnossa liikkuminen piristää ja virkistää mieltä sekä auttaa poistamaan stressiä. Liikunta voi auttaa pitämään painon hallinnassa ja kehon kunnossa, mutta se voi auttaa myös ihmisen mieltä voimaan paremmin – mielekkään liikunnan vaikutus onkin parhaimmillaan kovin kokonaisvaltainen.

Stressillä voi olla yllättävän vaarallisia seurauksia terveydellemme. Tästä syystä liiallisen stressin välttäminen on tärkeää ja tästä syystä mielekkään liikunnan voidaan sanoa olevan erittäin tärkeää terveydellemme – puhumattakaan liikunnan monista muista hyvistä vaikutuksista. Voidaankin sanoa, että mielekäs liikunta vaikuttaa positiivisella tavalla sekä kehoon, että mieleen.

On erittäin tärkeää, että jokaisella ihmisellä olisi jotakin mielekästä tekemistä – mahdollisuus harrastaa edes silloin tällöin jotakin itselle mielekästä, joka tuo elämään iloa ja nautintoa. Työ ei saisi täyttää koko elämää, vaikka se voikin olla merkityksellinen elämän osa.

Millaiset lajit tuovat iloa?


Riippuu täysin ihmisestä itsestään, millaisista lajeista hän nauttii. Toiselle esimerkiksi vuorikiipeily voi olla rentouttava kokemus, kun taas joku toinen saattaa kokea, ettei missään tapauksessa haluaisi joutua vuorelle kiipeilyvarusteiden kanssa. Joku toinen saattaa nauttia pöytätenniksestä ja jollekin toiselle jokin aivan muunlainen laji sopii huomattavasti paremmin. Myös zumbaa pidetään usein lajina, joka tuo sen harrastajan elämään iloa.
Joskus voikin olla hyvä idea kokeilla tai harrastaa useampaa lajia. Joissakin tilanteissa esimerkiksi jooga voi tuoda iloa elämään, kun taas toisenlaisessa elämäntilanteessa zumba voi sopia paremmin. Näin samakin ihminen saattaa erilaisessa elämäntilanteessa pitää hyvinkin erilaisista lajeista. Jooga voi auttaa tuomaan omaan elämään kaivattua hengähdystaukoa, jonka aikana myös mieli lepää, kun taas energinen zumba voi auttaa tuomaan elämään aivan uudenlaista virtaa ja iloa. Joissakin tilanteissa esimerkiksi potkunyrkkeily voi auttaa purkamaan omaa pahaa oloa tai ylimääräistä energiaa sallitulla ja positiivisella tavalla.

Hyvä esimerkki lajien kehittymisestä liikkujan itsensä omista tarpeista käsin, on laji, joka kehittyi erään aktiivisen ratsastajan jouduttua leikkaukseen ja jouduttua jättämään rakkaan lajinsa. Mitä innokas ratsastaja tekee tällaisessa tilanteessa? Osa keksii aivan uudenlaisen lajin! Näin kävi eräälle suomalaiselle harrastajalle hänen keksittyään aivan uuden urheilulajin, joka muistuttaa kyllä ratsastamista siitäkin huolimatta, ettei lajissa käytetä lainkaan hevosta. Tässä uudessa lajissa siis ravataan tai laukataan. Myös käynti on lajissa sallittu askellaji, mutta normaalia, ihmiselle tyypillistä, juoksua tai kävelyä ei lajin tunneilla nähdä. Tunneilla myös hypätään hevosten tapaan esteiden yli.

Edellä mainittu on hyvä esimerkki siitä, kuinka entisen aktiiviratsastajan entinen harrastus muotoutui aivan uudeksi harrastukseksi harrastajan jouduttua selkäleikkaukseen, minkä vuoksi ”oikea” ratsastus oli jätettävä. Tässä uudessa lajissa pureudutaan periaatteeseen, jonka mukaisesti hevosen liike muistuttaa itse asiassa ratsastajan liikkumista. Lajia voidaankin pitää jopa ratsastamisen kuivaharjoitteluna.

Edellä mainittua lajia harrastetaan jo ympäri Suomen ja sen parista löytyy nykyisin myös lisensoituja ohjaajia. Lajin suosiosta kertonee jotain myös se, että nykyisin tämä laji on rekisteröity omaksi tavaramerkikseen. Tämä uuden lajin keksiminen on oivallinen esimerkki siitä, kuinka mielikuvitusta käyttämällä on mahdollista luoda jopa täysin uusia ja uudenlaisia urheilulajeja tuomaan iloa niiden harrastajien elämään. Toisinaan tällainen uusi laji voi syntyä korvaamaan entisen lajin muuttuneessa elämäntilanteessa, kuten kävi edellä kerrotussa esimerkissä. Tällaiset esimerkit eivät ole suinkaan ainutlaatuisia, mutta kiehtovia ja inspiroivia ne kyllä ovat!