Pöytätenniksen historia

Pöytätenniksen historia

Pöytätenniksen historia on mielenkiintoinen ja vaiherikas. Sen juuret juontavat Britanniaan sekä Yhdysvaltoihin, joissa pyrittiin luomaan sisäpeliversio suositusta tenniksestä. Pöytätennis on käynyt läpi lukuisia erilaisia vaiheita menettämättä suosiotaan ja iloista luonnettaan.

Alkuvaiheet


Pöytätenniksen kehittymisen katsotaan alkaneen 1880-luvulla ja sen juurien katsotaan olevan Britanniassa sekä Yhdysvalloissa, joissa haluttiin luoda sisäpeliversio suositusta pallopelistä, tenniksestä. Aluksi pelaamiseen käytettiin suurikokoista pöytää. Verkon virkaa toimitti kirjarivi. Kirjat saivat toimia myöskin mailoina, joilla lyötiin pelin alkuvaiheessa golfpalloa.

Pelin alkaessa kehittyä siirryttiin ”kirjaverkosta” sikarilaatikoiden kansista rakennettuun ”verkkoon”. Samalla alettiin käyttää viini- tai samppanjapullojen korkkeja palloina. Miniatyyritennis-välinesarjat alkoivat ilmestyä markkinoille vuonna 1890 Britanniassa. Tuolloinen välinesarja sisälsi verkon, kumipallon sekä mailat. Setin kumipallo oli päällystetty verkkokankaalla ja mailat olivat vielä tuolloin pitkävartisia ja ne muistuttivat tavallisia tennismailoja. 1890-luvulla patentoitiin muitakin peliversioita.

Pelin alkuvaiheessa pöytätennistä pelasi lähinnä yläluokka ja peliä voitiin pitää salonkipelinä. Sitä pelattiin tyypillisesti illallisen syömisen jälkeen. Pöytätennistä pelasivat jo sen alkuvaiheessa myös naiset. Pian huomattiin, että pöytätenniksen harrastaminen on helppoa ja että se sopii koko perheen urheilulajiksi. Tämä selittänee lajin nopean suosion kasvun.

1900-luku


1900-luvulla pöytätennis kehittyi edelleen. Erityisen merkittävä kehitysaskel oli se, että pelissä alettiin käyttää onttoa palloa ja puumailaan liimattiin kumipala, jossa oli nyppyjä ja joka toimi mailan pintamateriaalina. Englantiin alkoi myös syntyä lajin lajiliittoja. Lajista käytettiin vielä tässä vaiheessa useita nimityksiä, kuten pöytätennis ja ping pong. Maailmanmestaruudesta lajissa kilpailtiin ensimmäisen kerran vuonna 1902 – tosin epävirallisesti. Samaan aikaan pöytätennis alkoi levitä maailmalle. Vaikka lajin maailmanvalloitus olikin alkanut, niin jostakin syystä lajin suosiossa tapahtui selvä notkahdus vuonna 1905.

Maailman selvittyä ensimmäisestä maailmansodasta alkoi myös pöytätenniksen suosio jälleen nousta. Kenties ihmiset tarvitsivat sodan jälkeen mielekkäitä huvittelumahdollisuuksia – ja mikäpä olisikaan ollut tähän tarkoitukseen sopivampi laji kuin pöytätennis?

Pelin sääntökokoelma laadittiin vuonna 1922. Lajin kattojärjestö perustettiin vuonna 1926. Ensimmäisen kerran lajin maailmanmestaruudesta pelattiin virallisesti myös vuonna 1926.

Englanti ja Unkari olivat miesten kaksinpelin huippumaita vuosina 1920-40. 1950-luvulla huipulle nousivat puolestaan Japani sekä Kiina. Japanilaisten vaikutuksesta pelissä alettiin käyttää vuonna 1952 pehmustettuja mailoja ja pelistä tuli äänetöntä.

Voidaan jopa sanoa, että pöytätenniksellä oli mailansa pelissä myös politiikan saralla. Yhdysvallat ja Kiina lähentyivät nimittäin poliittisessa mielessä aimo harppauksen 1970-luvulla, kun Kiina kutsui Yhdysvaltalaisen joukkueen kilpailemaan kotimaahansa.

Uusia sääntöjä


Pöytätenniksen pelisäännöt olivat pysyneet melko lailla samanlaisina jo pitkään ennen vuotta 2000. Kuitenkin 1986 määrättiin, että pöytätennismailojen puolten tulee olla eri väriä. Tämä johtuu siitä, että vastustaja tietää näin paremmin, millaisen kierteen lyöjä lyö. Pöytätennis pääsi olympialaisiin vuonna 1988. Vuosina 2000-2001 peliin tuli merkittäviä sääntömuutoksia. Tällä pyrittiin pelin hidastumiseen. Tämän avulla toivottiin, että pelistä tulisi aikaisempaa katsojaystävällisempi. Sääntömuutosten myötä pallon koko muuttui ja siitä tuli aikaisempaa suurempi. Eristä tuli aikaisempaa lyhyempiä. Ennen erä oli 21 pisteen mittainen, mutta nykyisin peli on 11 pisteen mittainen. Samalla tihennettiin syöttövuoron vaihtumistiheyttä aikaisempaan verrattuna.

Nykyisin lajin maailmanmestaruudesta kamppaillaan vuosittain. Myös lapset voivat kilpailla Suomen-mestaruudesta – 17-vuotiaat junioreissa, 14-vuotiaat kadeteissa ja 12-vuotiaat nappuloissa. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että pöytätennis on käynyt läpi useita mielenkiintoisia vaiheita menettämättä suosiotaan monenlaisten ja -ikäisten pelaajien keskuudessa. Sekä pelivälineet, että -säännöt ovat kehittyneet vuosien saatossa – on tultu aika pitkälle siitä ajasta, jolloin peliverkkona käytettiin kirjapinoa ja jolloin pallon lyömiseenkin käytettiin nykyaikaisen mailan sijaan kirja.

Seuraavalle sivullemme on koottu ajatuksia iloa tuovien liikuntalajien merkityksestä ihmisten arjessa. Kannattaakin jatkaa lukemista, jos liikkuminen ilon kautta kiinnostaa.