Pöytätennis

Pöytätennis

Pöytätennis on erittäin suosittu urheilulaji. Se on mukavaa ajanvietettä ja soveltuu monen ikäisille ja monen kuntoisille pelaajille. Pöytätenniksen perussäännöt ovat melko yksinkertaiset ja pelaaminen on hauskaa. Mikä muu sitten tekee tästä urheilulajista niin kovin suositun ja mitkä ovat tämän lajin peruspiirteet? Lue eteenpäin ja ota selvää!

Perusidea


Pöytätenniksen perusidean voidaan sanoa olevan samankaltainen kuin tenniksen perusidea – suurin ero on se, että pöytätenniksessä pelataan pöydällä eikä kentällä. Pöytätenniksessä käytetään erityistä pöytätennispöytää, jossa on kaksi kenttäpuoliskoa. Puoliskojen välissä on verkko. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että pelin tavoitteena on onnistua lyömään pallo vastapelaajan puolelle pöytää pompauttamalla pallo pöydän pinnalta vastustajan kykenemättä lyömään palloa takaisin toiselle puolelle pöytää. Pelissä käytettävä pallo on ontto sekä kevyt ja mailat ovat pienikokoisia.

Pöytätennis on suosittu peli


Pöytätennis on niittänyt suosiota kaikkialla maailmassa. Erityisen suosittu peli on Aasiassa sekä Euroopassa. Erityisesti Japani ja Kiina ovat maita, joissa pöytätennis on erittäin suosittu urheilulaji. Nykyisin pöytätennistä pelataan myös olympialaisissa. Kenties sen nopeus ja tietynlainen mutkattomuus ovat avainasioita, jotka ovat tehneet pelistä niin kovin suositun.

Pelaaminen


Pöytätenniksen pelaajilla on useita erilaisia mailaotteita. Näistä otteista kynä- ja kättelyote ovat yleisimmät. Palloa voidaan myös lyödä joko rysty- tai kämmenpuolelta. Pallo on sellainen, että se on melko helppoa saada liikkumaan voimakkaalla kierteellä. Yleensä pelaaja pyrkii peittämään vastustajaltaan tekemänsä tai aikomansa kierteet. Pelissä käytetään sekä yläkierrelyöntejä, että alakierrelyöntejä. Kun pyritään lyömään alakierrelyönti, pyritään lyömään palloa ylhäältä alas, siten, että mailaa pidetään taaksepäin kallistuneena. Tällöin pallon pompusta tulee lyhyt. Pyrittäessä yläkierrelyöntiin mailaa pidetään kallistuneena eteenpäin ja lyödään alhaalta päin ylös. Pompusta tulee tällä tavalla matala ja se saadaan kaartamaan nopealla tavalla pöytään, mikä saattaa hämätä vastustajan. Tappolyönniksi kutsutaan lyöntiä, joka on yläkierrelyönti ja vieläpä erityisen kovatehoinen sellainen.

Jotta pelaaja voittaa ottelun, tulee hänen saada 3-4 erävoittoa. Erän voittamiseen tarvitaan 11 pistettä. Jos tilanne on kuitenkin tasan 10-10, voittaa ensimmäisenä kahden pisteen johtoaseman saavuttanut pelaaja erän.

Pallojen pelaaminen aloitetaan aina syöttämällä. Tällöin pelaajan tulee heittää pallo avokämmentä käyttäen ylöspäin, josta hänen tulee lyödä se kahden pompun kautta vastustajan puoleisen pöydän puoliskolle, minkä jälkeen lyödyn pallon tulee osua ainoastaan vastustajan puoleiselle pöydänpuoliskolle.

Kun pallo tulee omalle puolelle pöytää, tulee pelaajan antaa sen pompata yhden kerran omalla alueella. Tämän jälkeen hänen tulee lyödä pallo takaisin vastustajan puolelle. Jos pelataan nelinpeliä, tulee pelaajien lyödä vuorotellen. Syöttövuoro on aina kahden pisteen mittainen.

Pöytätennikselle on ominaista nopeus – pöytätennispallon nopeus saattaa kiihtyä jopa yli 45 metriin sekunnissa ja toisinaan pelaajan on kyettävä lyömään palloa useita kertoja sekunnissa. Pöytätenniksen yhteydessä puhutaan rallista, mutta tiedätkö mitä sana ralli tässä yhteydessä tarkoittaa? Se tarkoittaa tapahtumaa, jonka aikana pelataan yhdestä pisteestä. Mentäessä huipputasolle saattaa yksi ralli kestää vain joitakin lyöntejä. Tämä johtuu siitä, että huipputason pelaajat kykenevät lyömään erittäin kierteisiä ja voimakkaita lyöntejä, jotka voivat parhaimmillaan yllättää vastapelaajan täysin.

Myös pelistrategioita ja -tapoja on monia. Pelaajan vallitsevana pelityylinä saattaa olla hyökkäys- tai puolustuspeli. Hyökkäyspelaaminen on nykyisin yleisempää kuin puolustuspelaaminen. Hyökkäyspelaajalle ovat ominaisia voimakkaat kierrelyönnit ja spinnit. Puolustuspelaajalle ovat ominaisia alakierteiset palautukset sekä nostelut. Nykyinen, moderni kumiteknologia on saanut aikaan sen, että nykyiset pelaajat suosivat yleensä hyökkäystaktiikkaa. Seuraavalla sivullamme tutustutaan tämän kiehtovan pelin historiaan, joten jos olet pöytätennisfani tai muutoin kiinnostunut tämän kiehtovan lajin vaiheista, kannattaa jatkaa lukemista.